Institucional

La UPO acoge hoy lunes un seminario internacional sobre sistema agroalimentario y metabolismo social

La Universidad Pablo de Olavide acoge hoy lunes 2 de diciembre, a partir de las 9.00 horas en el aula B02 del edificio 45, la celebración del seminario internacional “The Spanish agro-food system: historical evolution, main drivers and alternative scenarios”, que contará con la participación de investigadores procedentes de la Universidad Pierre y Marie Curie (UPMC, Sorbonne Universités) y del Centro Nacional para la Investigación Científica de Francia (CNRS), así como con miembros del Laboratorio de Historia de los Agroecosistemas (UPO).

 

PROGRAMA

“The Spanish agro-food system: historical evolution, main drivers and alternative scenarios”

Lunes 2 de diciembre

Edificio 45. Aula B02

Universidad Pablo de Olavide

 

 

9:00h.  Manuel González de Molina. Presentation of the workshop. Objectives.

9:30h.  Josette Garnier. Agronomical and environmental performances of Organic Farming in the Seine river watershed (France).

10:00h.  Gilles Billen. Feeding Paris (18th to 21th century): a historical and prospective view of the relationships between a growing city and its rural hinterland.

10:30h.  Luis Lassaletta. Evolution of the Spanish agro-food system using N as a tracer (50 year trends). 

11:00h.  Question time.

11:30h.  Coffee break.

12:00h.  David Soto. The social metabolism of Spanish agriculture, 1900-2010.

12:20h. Eduardo Aguilera. (speaker) Historical nutrient balances of Spanish agroecosystems (Roberto García Ruiz).

12:40h. Eduardo Aguilera. GHG emissions from Spanish agriculture and food consumption.

13:00h. Gloria Guzmán and Manuel González de Molina. The Land Cost of Agrarian Sustainability (LACAS).

13:20h. Juan Infante. Energy use in the Spanish agro-food system.

13:40h. Question time.

14:00h. Closure.

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