La Universidad Pablo de Olavide acoge hoy lunes 2 de diciembre, a partir de las 9.00 horas en el aula B02 del edificio 45, la celebración del seminario internacional “The Spanish agro-food system: historical evolution, main drivers and alternative scenarios”, que contará con la participación de investigadores procedentes de la Universidad Pierre y Marie Curie (UPMC, Sorbonne Universités) y del Centro Nacional para la Investigación Científica de Francia (CNRS), así como con miembros del Laboratorio de Historia de los Agroecosistemas (UPO).
PROGRAMA
“The Spanish agro-food system: historical evolution, main drivers and alternative scenarios”
Lunes 2 de diciembre
Edificio 45. Aula B02
Universidad Pablo de Olavide
9:00h. Manuel González de Molina. Presentation of the workshop. Objectives.
9:30h. Josette Garnier. Agronomical and environmental performances of Organic Farming in the Seine river watershed (France).
10:00h. Gilles Billen. Feeding Paris (18th to 21th century): a historical and prospective view of the relationships between a growing city and its rural hinterland.
10:30h. Luis Lassaletta. Evolution of the Spanish agro-food system using N as a tracer (50 year trends).
11:00h. Question time.
11:30h. Coffee break.
12:00h. David Soto. The social metabolism of Spanish agriculture, 1900-2010.
12:20h. Eduardo Aguilera. (speaker) Historical nutrient balances of Spanish agroecosystems (Roberto García Ruiz).
12:40h. Eduardo Aguilera. GHG emissions from Spanish agriculture and food consumption.
13:00h. Gloria Guzmán and Manuel González de Molina. The Land Cost of Agrarian Sustainability (LACAS).
13:20h. Juan Infante. Energy use in the Spanish agro-food system.
13:40h. Question time.
14:00h. Closure.